Drobečková navigace

Úvod > Blog > Produkované recyklované materiály

Produkované recyklované materiály



Dobrý den milí čtenáři,

dnes bych Vás rád zavedl do základního rozdělení stavebních recyklátů, kterými se v naší firmě zabýváme.

V současnosti se ve většině případů využívá směsný recyklát, případně cihlový, který slouží jako zásypový materiál například pro rozvody energií a dále pro stabilizaci podkladů a nestmelených povrchů vozovek. Doba jde dopředu a my se chceme držet na hvostu, co se týká zpracování stavebního recyklátu a jeho následné distribuci zpět do stavebnictví. To vše v souladu s naším cítěním pro zachování dobrého životního prostředí pro další generace.

Ale teď se vraťme k hlavnímu rozdělení stavebních recyklátů.

Cihelný recyklát:

Cihelný recyklát se u většiny drtících linek získává ve frakci do cca. 80 mm a to nejméně ve třech frakcích 0-16 mm, 16- 32 mm a 32-80 mm, přičemž jsme schopni na přání zákazníka vytřídit recyklát na jiné požadované frakce. Tento recyklát nabízí podstatně širší možnosti využití, a po konzultaci s naším odborníkem na recyklace můžeme najít více uplatnění pro tento typ recyklátu.

Výroba cihlobetonu

Tímto typem recyklátu zatím nedisponujeme, ale do budoucna budeme jednat o rozšíření našeho sortimentu o tento typ recyklátu. Cihlobeton je možno používat jako výplňové zdivo ve skupině monolitických konstrukcí, dále pro výrobu prefabrikovaných prvků k přípravě vibrolisovaných tvárnic nebo stěnových prvků, jejichž slisování by předem eliminovalo možné dotvarování konstrukce pod zatížením vzhledem k nižší hodnotě statického modulu. Výroba stavebních směsí jako plniva malt pro zdění s využitím frakcí drobných, tedy do 4 mm, a vzdušným či hydraulickým vápnem. Dále je možnost využití ve stabilizovaných podkladech a nestmelených vrstvách vozovek. V poslední době byla také zkoušena výroba nepálených lisovaných cihel rozměrů 300x150x100 mm ze směsi cihelného recyklátu frakce 0-16 mm a hlíny s l0 % příměsí cementu i bez příměsi cementu. V tomto typu recyklátu vidíme určitě velký potenciál a budeme se mu chtít věnovat.


Betonový recyklát

Používá se jako plnivo do betonů. Použití betonového recyklátu je dnes zakotveno i v některých normách a je poměrně rozšířené jako např. v podkladních vrstvách vozovek stmelených cementem, ochranných vrstev silničních komunikací a pražcového podloží (jako mechanicky zpevněná zemina) a hlavně jako náhrady přírodního kameniva do konstrukčních betonů nižších tříd za předcházejících předpokladů.

Využití betonového recyklátu do živičných směsí pro výstavbu a opravy živičných vozovek za předpokladu dodržení receptur a pracovních postupů předepsaných příslušnými normami, jako např. ČSN 73 6121 – „Hutněné asfaltové vrstvy“.

Dále můžete tento typ recyklátů využít jako příměs do základu pro stavební práce, zpevnění podloží například pro zámkovou dlažbu, kde je možné ušetřit náklady za materiál v podobě recyklátu místo přírodního kamene.

Můžeme Vám nabídnout tyto frakce betonového recyklátu:

0/32, 32/63, 63/125


Asfaltový recyklát

Bylo prokázáno, že asfaltové recykláty jsou velmi vhodné zejména pro technologie za studena za použití emulzí, případně v kombinaci s cementem, kdy dochází k obalení ekologicky závadných částic a tím ke snížení možnosti znehodnocení odpadních vod a blízkého okolí. Nejvhodnější využití asfaltového recyklátu za studena je těmito způsoby:

  • bez přidání nového pojiva k recyklátu s použitím pro málo zatížené vozovky, pro spodní podkladní vrstvy a pro zpevnění štěrkopískových podsypných vrstev

  • s přidáním hydraulického pojiva (cementu, popř. vápna či strusky) pro provedení nové stmelené podkladní vrstvy

Tento typ recyklátu, který dodáváme ve frakcích 0/32 a 32/63 můžete použít na zpevnění vašich komunikací, znovuobnovení například lesních cest pro těžbu, zpevnění parkovací plochy pod automobily, atd.

Musím podotknout, že námi vyráběný asfaltový recyklát musí být bez příměsi dehtu a před recyklací vedený jako odpad č. 170302.

Nicméně pokud byste váhali, který typ námi nabízeného recyklátu je pro vaši aplikaci vhodný, tak se na nás neváhejte obrátit a určitě spolu něco vymyslíme.


S úctou k Vám, tým Recyklace Přeštice s.r.o.

Suťový recyklát


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů